In Nederland worden ruim 40.000 kinderen en jongeren uithuis geplaatst. Zij wonen in pleeggezinnen of in groepshuizen of gezinshuizen. Hulpverleners van jeugdzorg zijn al lang op zoek naar werkbare methoden in de hulpverlening voor deze kinderen en jongeren.
Lange tijd heeft de focus vooral gelegen op het onderzoeken, diagnostiseren en behandelen van de kinderen en jongeren en hun biologisch ouders.Bij de methode van systeem pedagogische opstellingen, oorspronkelijk onwikkeld door Enamaria Weber-Boch, ligt het uitgangspunt anders.
Kinderen die uit huis worden geplaatst groeien op in twee of meer gezinsverbanden, het oorspronkelijke systeem en het systeem waarin zij worden opgenomen.
Niet de problemen of de diagnostiek staat centraal, maar de vraag wat het kind van de biologische ouders en de ontvangende "ouders" nodig heeft zodat het zich kan door ontwikkelen.Pedagogische opstellingen of supervisie opstellingen maken inzichtelijk wat door wie gedaan moet worden en welke stappen zeer waarschijnlijk kunnen leiden tot een oplossing.
Lees verder bij Supervisie opstellingenen referenties.